Kardemumma och senapsfärs
Detta super goda recept har jag fått av min kära lilla mor.
Under gymnasiet va detta den rätt Julia och jag gjorde när vi verkligen ville lyxa till det.
Man liksom slutar aldrig äta av det fast man e jätte mätt.
Mmmm..och den känns rätt nyttig.

Hahaha ser ut som brunkål eller nåt...
Men det är mycket godare än det ser ut, jag lovar!!!
Bara fotografen som inte är så duktig ;)
1 hackad lök
2 pressade vitlöksklyftor
400 gram nötfärs (jag använder blandfärs)
6 dl strimlad vitkål
2 grovt rivna morötter
2 krm svartpeppar
2 krm malen kardemumma
1 msk senap
1 msk soja
1 buljongtärning + 2 dl vatten
Hacka, strimla och riv allt som skall göras.
Fräs "lökarna" och lägg i färsen och stek tills den är genomstekt och fått fin färg.
Sätt på riset.
Blanda i resten av alla ingridienserna och småkoka i ca 20 minuter. Smaka av om det är något du vill ha i mer av. Receptet är ju angivet med exakta mått men så lagar man ju sällan mat så kom fram till själv hur du vill ha smaken.
Servera med kokt ris. Svårare än så var det inte!
Tips!
Man kan även servera med något annat ris. Själv har jag bara testat vanligt och jyasmin och det var oxå jätte gott! Man borde väl kunna ha pressad potatis om man vill...eller bara äta det med lite bröd till. Lite som chili con carne.
Blir ju självklart lika gott med vegefärs!
Under gymnasiet va detta den rätt Julia och jag gjorde när vi verkligen ville lyxa till det.
Man liksom slutar aldrig äta av det fast man e jätte mätt.
Mmmm..och den känns rätt nyttig.

Hahaha ser ut som brunkål eller nåt...
Men det är mycket godare än det ser ut, jag lovar!!!
Bara fotografen som inte är så duktig ;)
1 hackad lök
2 pressade vitlöksklyftor
400 gram nötfärs (jag använder blandfärs)
6 dl strimlad vitkål
2 grovt rivna morötter
2 krm svartpeppar
2 krm malen kardemumma
1 msk senap
1 msk soja
1 buljongtärning + 2 dl vatten
Hacka, strimla och riv allt som skall göras.
Fräs "lökarna" och lägg i färsen och stek tills den är genomstekt och fått fin färg.
Sätt på riset.
Blanda i resten av alla ingridienserna och småkoka i ca 20 minuter. Smaka av om det är något du vill ha i mer av. Receptet är ju angivet med exakta mått men så lagar man ju sällan mat så kom fram till själv hur du vill ha smaken.
Servera med kokt ris. Svårare än så var det inte!
Tips!
Man kan även servera med något annat ris. Själv har jag bara testat vanligt och jyasmin och det var oxå jätte gott! Man borde väl kunna ha pressad potatis om man vill...eller bara äta det med lite bröd till. Lite som chili con carne.
Blir ju självklart lika gott med vegefärs!
Brownies
För några dagar sen fick jag för mig att min älskling skulle nog bli glad av lite choklad.
Mina kladdkakemuffins kan vi ju redan så jag testade nåt nytt.
Hittade ett recept på tasteline.com men hade inte alla ingridienser så jag gjorde om receptet lite.
Här är mitt recept!
100 gram smör
100 gram 70% choklad
2 ägg
1 dl strösocker
1/2 dl brunt farinsocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Börja med att smälta smöret och chokladen på svag värme i en kastrull på spisen. Ställ undan så chokladsmöret får svalna lite.
Vispa ägg, socker, mjöl och bakpulver. Häll i chokladsmöret och rör till en jämn smet.
Klä en form med bakplåtspapper. (I orginalreceptet står det 20x30cm.) Jag tog en form som är ca 19x25cm
och det blev 12 lagom stora bitar. Bred ut smeten i den formen du valt och grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter i 175 grader.
Har tyvärr ingen bild på dessa. Jag la dom i frysen men där låg dom inte många dagar vill jag lova!
Tips!
Har dock inte testat detta själv men ni kommer säker tänka samma sak som jag gjorde när jag först smakade dom...den här chokladkakan skulle kunna bli en jäkligt god botten till en tårta! Yamo! Måste jag bara testa nån gång...kanske med nån god fruktmouse emellan eller nåt...hmm tåls att tänka på...
Mina kladdkakemuffins kan vi ju redan så jag testade nåt nytt.
Hittade ett recept på tasteline.com men hade inte alla ingridienser så jag gjorde om receptet lite.
Här är mitt recept!
100 gram smör
100 gram 70% choklad
2 ägg
1 dl strösocker
1/2 dl brunt farinsocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Börja med att smälta smöret och chokladen på svag värme i en kastrull på spisen. Ställ undan så chokladsmöret får svalna lite.
Vispa ägg, socker, mjöl och bakpulver. Häll i chokladsmöret och rör till en jämn smet.
Klä en form med bakplåtspapper. (I orginalreceptet står det 20x30cm.) Jag tog en form som är ca 19x25cm
och det blev 12 lagom stora bitar. Bred ut smeten i den formen du valt och grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter i 175 grader.
Har tyvärr ingen bild på dessa. Jag la dom i frysen men där låg dom inte många dagar vill jag lova!
Tips!
Har dock inte testat detta själv men ni kommer säker tänka samma sak som jag gjorde när jag först smakade dom...den här chokladkakan skulle kunna bli en jäkligt god botten till en tårta! Yamo! Måste jag bara testa nån gång...kanske med nån god fruktmouse emellan eller nåt...hmm tåls att tänka på...